Opettajille / Ole loistava netissä - koulujen työkalupakki digiturvallisuuteen / Yksityisyyden suojaaminen netissä
Ole loistava netissä - koulujen työkalupakki digiturvallisuuteen
Suojaa salaisuutesi
Oppitunti 6: Yksityisyyden suojaaminen netissä
Oppitunnilla oppilaat pohtivat erilaisia yksityisyyttä koskevia tilanteita, miettivät tilanteissa toimimista ja keskustelevat niistä yhdessä.
Tavoitteet
Oppilas ymmärtää, miksi on niin tärkeää huolehtia yksityisyydestä netissä.
Oppilas oppii, että hän voi tehdä valintoja suojatakseen yksityisyyttään.
Oppilas tietää, että jokaisella on tärkeä rooli oman yksityisyytensä suojaamisessa
Oppitunnista
Voit hyödyntää ”Yksityisyyden suojaamisen vaiheet” -monistetta oppitunnilla haluamallasi tavalla. Voit näyttää ohjetta oppilaille heijastamalla sen taululle, tulostaa sen luokan seinälle huoneentauluksi tai vaihtoehtoisesti tulostaa jokaiselle oppilaalle oman kopion.
Sanasto
-
Digitaalisessa muodossa olevia ”tietoja”, jotka voi nähdä ja joita voi käyttää ja jakaa netissä. Dataa voi olla monessa muodossa: nimesi tai puhelinnumerosi, kuva, kuvaan lisäämäsi ”tykkäys”, pisteet pelissä, kaveriluettelot, jonkun sijainti jne. Jokaista näistä kutsutaan ”tietopisteeksi”, ja aivan kuten lisätiedot henkilöstä auttavat meitä tuntemaan hänet paremmin, useammat tietopisteet auttavat sovellusta, peliä tai sivustoa arvaamaan, mitä kyseinen henkilö haluaa nähdä, pelata tai ostaa.
Keskustellaan
Jokaisella on oikeus yksityisyyteen, niin netissä kuin netin ulkopuolella.
Harvalla kuitenkaan on enää nykymaailmassa täydellistä yksityisyyttä, sillä omia tietoja, tietojen keräämistä ja niiden käyttämistä erilaisiin tarkoituksiin ei voi täysin hallita.
Jokainen meistä voi kuitenkin tehdä konkreettisia asioita, jotta oma yksityisyys olisi mahdollisimman hyvin suojattu. Tutustutaan näihin toimenpiteisiin tällä oppitunnilla.
Kaikki sovellukset, pelit ja nettiyhtiöt eivät suojaa lasten yksityisyyttä niin hyvin kuin toivoisi, mutta yksityisyys paranee koko ajan. Mitä enemmän harjoittelet näitä asioita, sitä paremmin voit suojella itseäsi, auttaa ystäviäsi ja sinua nuorempia lapsia – ja sitä paremmin voit puolustaa lasten oikeuksia yksityisyyteen!
Tehtävä 1
Tarvittavat materiaalit:
Tehtävämoniste: ”Yksityisyyden suojaamisen vaiheet”
01 Näytä oppilaille valitsemallasi tavalla ”Yksityisyyden suojaamisen vaiheet” -tehtävämoniste.
Näin oppilaiden on helpompi seurata eri vaiheita. Voit vaikka jakaa omat monisteet jokaiselle oppilaalle tai heijastaa sen taululle katseltavaksi.
02 Käykää läpi oppilaiden kanssa kaikki monisteen vaiheet yksityisyyden suojaamiselle.
Voitte keskustella yhdessä siitä, mitkä vaiheet ovatkin jo oppilaille tuttuja, mitkä uusia, ja toisaalta vaativatko jotkut vaiheista vielä lähempää tarkastelua.
03 Kerro oppilaille, että seuraavassa tehtävässä he pääsevät hyödyntämään näitä vaiheita.
Tehtävä 2
Tarvittavat materiaalit:
Tehtävämoniste: ”Miten voin suojella yksityisyyttäni verkossa?” (yksi kullekin oppilaalle)
Vastausavain: “Miten voin suojella yksityisyyttäni verkossa?”
01 Jaa oppilaille omat ”Miten voin suojella yksityisyyttäni verkossa” -tehtävämonisteet.
02 Ohjeista oppilaita tehtävämonisteen täyttämisessä.
Pyydä oppilaita käymään läpi monisteella esitetyt erilaiset kuvitteelliset tilanteet. Oppilaiden tehtävänä on valita jokaisessa tilanteessa esitetyistä vaihtoehdoista se toimintatapa, joka heidän mielestään sopii tilanteeseen parhaiten.
Lopuksi oppilas kuvaa monisteelle, miksi valitsi juuri tämän vaihtoehdon.
Tehtävään vastaamisessa voi hyödyntää aiemmassa keskustelussa käytettyä ”Yksityisyyden suojaamisen vaiheet” -monistetta, joka voi olla vaikkapa heijastettuna taululle kaikkien nähtäville.
03 Keskustelkaa lopuksi koko luokan kesken ja selvittäkää, valitsivatko oppilaat eri vaihtoehtoja.
Voitte käyttää apuna opettajan vastausavainta tehtävämonisteeseen. Vastausavaimessa ihanteelliset toimintatavat kuvitteellisiin tilanteisiin on kirjattu punaisella.
Muista kertoa oppilaille, että tavoitteena ei ole saada kaikkia oikeita vastauksia paperille, vaan miettiä omaa yksityisyyttä netissä ja oppia tekemään valintoja, jotka suojaavat yksityisyyttä mahdollisimman hyvin erilaisissa vastaantulevissa tilanteissa.
Ydinasiat
Kukaan ei voi hallita täysin yksityisyyttään netissä (ainakaan vielä), mutta jokainen voi ryhtyä toimiin, jotta yksityisyys olisi mahdollisimman hyvä. Mitä enemmän näitä toimia tekee, sitä paremmaksi tilanne muuttuu ja sitä paremmin jokainen voi auttaa toisia yksityisyysasioissa.
Palaute
  1 min