Ole loistava netissä - koulujen työkalupakki digiturvallisuuteen

Suojaa salaisuutesi

Oppitunti 1: Mutta se en ollut minä!

Oppitunnilla oppilaat selvittävät, mitä salasanojen paljastamisesta seuraa ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla.

Tavoitteet

  • Oppilas oppii, että salasanan paljastaminen antaa toisille vallan hallita hänen digitaalista jalanjälkeään.

  • Oppilas pohtii, mitä voi tapahtua, jos joku kirjautuu sisään hänen tunnuksillaan.

  • Oppilas ymmärtää, miten jonkun toisen teot voivat vaikuttaa hänen digitaaliseen jalanjälkeensä.

Sanasto

  • Ihmisten tietojen ja henkilötietojen (joita kutsutaan myös arkaluonteisiksi tiedoiksi) suojaaminen.

  • ihmisten laitteiden ja niissä olevien ohjelmistojen suojaaminen.

  • Digitaalisella jalanjäljellä tarkoitetaan kaikkia niitä tietoja, joita sinusta on löydettävissä netissä. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa valokuvista, äänistä, videoista ja teksteistä aina sosiaalisen median ”tykkäyksiin”, kommentteihin ja jakoihin. Aivan kuten ulkona kävellessäsi askeleesi jättävät jälkiä maahan, myös kaikki toimintasi netissä jättää jäljen.

  • Ajatukset, mielipiteet, vaikutelmat tai uskomukset, joita muilla ihmisillä on sinusta – näistä ei voi olla täysin varma ja niiden muodostumiseen vaikuttaa moni asia. Yleensä näiden toivoisi olevan myönteisiä tai hyviä.

Keskustellaan

Mitä tapahtuu, kun paljastat salasanasi?

Mieti salasanaa, jonka olet luonut johonkin käyttämääsi sovellukseen tai laitteeseen. Ehkä se oli salasana, jolla avaat puhelimesi lukituksen tai kirjaudut suosikkipeliisi tai sosiaalisen median sovellukseen. Oletko koskaan kertonut salasanaasi jollekulle toiselle? Jos totta puhutaan, monet meistä ovat paljastaneet salasanansa ystävälle tai perheenjäsenelle. Sille on kuitenkin tärkeä syy, miksi sinun ei todellakaan pitäisi kertoa salasanojasi muille.

Sinulla, kuten jokaisella meistä on niin sanottu digitaalinen jalanjälki.

Digitaalinen jalanjälki edustaa sinua netissä, ja se muodostuu kaikista nettiin jättämistäsi asioista, kuten tykkäyksistä, kommenteista, nimimerkeistä, kuvista, viesteistä, tallenteista ja muista vastaavista. Digitaalinen jalanjälki voi vaikuttaa maineeseesi ja siihen, mitä ihmiset ajattelevat sinusta. He tekevät arvauksia tai oletuksia sinusta jättämäsi jalanjäljen perusteella. Oman digitaalisen jalanjäljen merkityksen ymmärtäminen onkin tärkeää digiturvallisuutesi kannalta.

Lisäksi sinun on tärkeä ymmärtää, että kertoessasi salasanasi jollekin toiselle, annat hänelle vallan hallita digitaalista jalanjälkeäsi − eli sitä, millainen jälki sinusta muodostuu netissä ja sitä, mitä muut ajattelevat sinusta. Hurjaa, eikö vain!

Koska kyse on sinun jalanjäljestäsi, kaikki uskovat, että sinä olet luonut sen. Jos siis joku salasanasi tietävä tekee jotain sellaista, mitä et itse tekisi, ihmiset luulevat sen olevan sinun tekosiasi! Siksi on erittäin tärkeää, ettet kerro salasanojasi kenellekään.

Otetaan esimerkki

Oletetaan, että kerrot sosiaalisen median tilisi salasanan ystävällesi. Kun hän on sitten kirjautuneena sisään sinuna, hän lähettää jollekin luokkakaverillesi viestin: ”Voitko lähettää kotitehtävien vastaukset?”

Seuraavana koulupäivänä oppilas menee opettajan luo ja kertoo, että yritit huijata läksyissä kysymällä vastauksia. Sitten hän näyttää opettajalle viestin, jonka ystäväsi lähetti tililtäsi. Ketä luulet opettajasi uskovan? Miten tämä vaikuttaa maineeseesi? Mitä muuta voisi tapahtua?

Huomautus opettajalle: Keskustelkaa yhdessä oppilaiden kanssa edellä esitetyn esimerkkitapauksen mahdollisista seurauksista. Esimerkkejä: Opettaja soittaa kotiisi. Menetät pisteitä tehtävästä. Digitaalinen jalanjälkesi osoittaa, että yritit huijata koulussa. Joudut riitaan viestin lähettäneen ystäväsi kanssa.

Muista, että digitaalinen jalanjälki edustaa sinua netissä. Jos kerrot salasanasi jollekulle toiselle, annat hänelle vallan hallita digitaalista jalanjälkeäsi. Se taas voi vaikuttaa siihen, miten ihmiset näkevät sinut netissä ja kaikkialla muuallakin.

Pohditaan tätä seuraavaksi yhdessä.

Tehtävä

Tarvittavat materiaalit:

01 Jaa oppilaat pareihin ja anna pareille ”Mutta se en ollut minä!” -tehtävämonisteet.

02 Parit valitsevat monisteelta tilin.

Parit valitsevat, minkälaisen tilin salasanan he paljastavat, ja lisäävät sen tehtävämonisteen yläosaan: sosiaalisen median tili, pelitili, puhelin, tabletti/tietokone tai suoratoistopalvelu.

03 Parit valitsevat toiminnan.

Parit kirjoittavat monisteen ensimmäiseen laatikkoon valitsemansa toiminnan alla olevista vaihtoehdoista. He voivat myös keksiä toiminnan itse. Toiminnalla tarkoitetaan sitä, mitä se henkilö tekee, jolle tilin salasana on annettu.

Oppilaat voivat piirtää tai kirjoittaa keksimänsä toiminnan tai valita näistä mahdollisista toimista:

  • ”Tykkää” kaikista ihastuksesi uusimmista julkaisuista

  • Ostaa sadalla eurolla vaatteita

  • Lähettää viestin, kuten: ”Eikö Kiira olekin ärsyttävä?”

  • Pelaa suosikkipeliäsi, mutta menettää pisteitä

  • Lataa uusia sovelluksia

  • Jakaa nolon kuvan sosiaalisen median sivullasi

  • Lukee kaikki tekstiviestisi ja jakaa ne jollekulle toiselle

  • Katselee jaksoja lapsille sopimattomasta tv-ohjelmasta

04 Parit valitsevat seurauksen.

Monisteen seuraavassa vaiheessa oppilaat keksivät mahdollisen seurauksen valitsemastaan tai keksimästään toiminnasta.

05 Keskustelkaa oppilaiden kanssa yhdessä.

Pyydä muutamaa paria kertomaan koko luokalle heidän valitsemansa toiminta ja sille keksityt seuraukset.

Voitte hyödyntää seuraavia kysymyksiä keskustelun tukena:

• Miksi valitsitte (tai keksitte) juuri tuon toiminnan?

• Miten päätitte seurauksesta?

• Jos tietäisitte, että seuraukset olisivat nämä, miten muuttaisitte toimintaanne?

06 Parit pohtivat vaikutuksia digitaaliseen jalanjälkeen.

Parit pohtivat ja kirjaavat monisteen viimeiseen laatikkoon yhden lauseen siitä, miten tämä toiminta ja seuraus vaikuttaa tunteisiin, elämään tai digitaaliseen jalanjälkeen − yhteen tai kaikkiin näistä asioista. Ohjaa oppilaita miettimään, miten tämä vaikuttaa heidän maineeseensa tai siihen, miten muut suhtautuvat heihin. Pyydä vapaaehtoisia tai valitse parit kertomaan siitä, mitä he ovat piirtäneet tai kirjoittaneet ja mitä he ajattelevat keksimästään vaikutuksesta.

Ydinasiat

Kun kerrot salasanasi toiselle, annat hänelle vallan hallita digitaalista jalanjälkeäsi, mutta olet silti itse vastuussa siitä, mitä hän tekee sillä.

Oman digitaalisen turvallisuutesi vuoksi on tärkeää, ettet kerro salasanojasi lähtökohtaisesti kenellekään. Joskus kuitenkin perheissä sovitaan erikseen siitä, että vanhemmilla on lasten salasanat tiedossa hätätilanteiden varalta.

Palaute

  1 min