Ole loistava netissä - koulujen työkalupakki digiturvallisuuteen

Suojaa salaisuutesi

Oppitunti 3: Pidä se omana tietonasi

Oppitunnilla harjoitellaan yhdessä, miten erilaisten nettialustojen asetukset löydetään ja miten yksityisyysasetuksia kannattaa mukauttaa niillä sivustoilla tai palveluissa, joita oppilaat käyttävät.

Tavoitteet

  • Oppilas oppii, miten erilaisten nettialustojen yksityisyysasetuksia voi mukauttaa.

  • Oppilas pohtii, miksi omia yksityisyysasetuksia kannattaa mukauttaa käyttämillään sivustoilla ja palveluissa.

  • Oppilas ymmärtää, mitä kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa, ja milloin se kannattaa ottaa käyttöön.

Sanasto

  • Ihmisten tietojen ja henkilötietojen (joita kutsutaan myös arkaluonteisiksi tiedoiksi) suojaaminen.

  • ihmisten laitteiden ja niissä olevien ohjelmistojen suojaaminen.

  • Minkä tahansa digitaalisen laitteen, sovelluksen, verkkosivuston tai palvelun paikka, jossa voit määritellä tai säätää sitä, mitä tietoja sinusta kerätään ja mitkä tiedot näkyvät muille.

  • (Kutsutaan myös kaksivaiheiseksi vahvistukseksi)

    Turvaprosessi, joka lisää ylimääräisen suojaustason tiliisi tai laitteeseesi ja parantaa tietoturvaa. Kaksivaiheinen tunnistautuminen edellyttää salasanan ja käyttäjätunnuksen lisäksi jonkin muun hallussasi olevan tiedon. Tämä voi olla esimerkiksi puhelimeesi lähetettävä vahvistuskoodi. Näin mahdollisten tunkeutujien on vaikeampi päästä käsiksi tietoihisi tai laitteisiisi.

Keskustellaan

Yksityisyys + turvallisuus

Netissä yksityisyys ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä. Useimmat sovellukset ja ohjelmistot tarjoavat tapoja hallita sitä, mitä tietoja jaamme ja miten.

Kun käytät sovellusta tai netissivustoa, etsi kohta, kuten ”Oma tili” tai ”Asetukset”. Sieltä löydät yksityisyys- ja turvallisuusasetukset, joiden avulla voit päättää seuraavista:

  • Mitä tietoja sivulla tai profiilissa näkyy?

  • Kuka voi nähdä julkaisusi, valokuvasi, videosi tai muun jakamasi sisällön?

Oppiessasi asetuksia mukauttamalla suojaamaan yksityisyyttäsi netissä, voit vahvistaa omaa digiturvallisuuttasi.

Asetusten lisäksi on todella tärkeä miettiä, kuka voi olla ystäväsi tai seuraajasi kyseisessä digiympäristössä, kuten somepalvelussa tai pelialustalla. Aina tätä ei voi hallita asetustenkaan avulla. Silloin kuin voit mukauttaa asetuksia myös tästä näkökulmasta, on hyvä muistaa, että turvallisinta on antaa vain tosielämän ystäviesi ja perheesi seurata sinua tai lisätä vain heidät ystäviksesi. Jos sallit muutkin ihmiset, älä unohda, että kaikki jakamasi tiedot näkyvät myös ihmisille, joita et ole koskaan tavannut. Se voi olla aika karmivaa, ja joskus vanhemmat eivät salli sitä lainkaan. Keskustele asiasta turvallisen aikuisen kanssa ja miettikää yhdessä, mikä on sinulle parasta – mikä pitää sinut turvassa ja antaa eniten mielenrauhaa.

Vanhempiesi tulisi aina tehdä nämä päätökset kanssasi. Voi nimittäin olla aika kiva käydä yksityisyysasetuksesi yhdessä läpi (jotta he näkevät, miten fiksu olet!).

Tehtävä

Tarvittavat materiaalit:

  • Esimerkiksi opettajan tietokone, jolta voitte heijastaa taululle esimerkkitiliä jollakin nettialustalla (esim. väliaikainen sähköpostitili tai luokan sometili).

01 Avaa laitteella valitsemasi nettialusta, jonne olet kirjautunut sisään.

Alusta voi olla esimerkiksi tehtävää varten perustettu sähköpostitili tai vaikkapa luokan/koulun oma sometili.

02 Etsikää oppilaiden kanssa yhdessä tililtä oikeat asetukset, ja tutustukaa niiden mukauttamiseen.

  • Salasanan vaihtaminen

  • Oman sivun tai profiilin – kuvineen ja videoineen – tekeminen julkiseksi tai yksityiseksi (näkyväksi vain valitsemillesi perheenjäsenille ja ystäville)

  • Sijainnin ja muiden asetusten läpikäynti – mitä näissä olisi hyvä ottaa huomioon?

  • Hälytykset siitä, jos joku yrittää kirjautua tilillesi tuntemattomasta laitteesta

  • Hälytykset siitä, jos joku tägää sinut

  • Kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto

  • Palautustietojen määrittäminen siltä varalta, että tilisi lukittuu

  • Ongelmista ilmoittaminen

Jos joitakin asetuksia on vaikea löytää, tai ette ole varmoja millaisia vaikutuksia asetuksien muuttamisella on, voitte aina harjoitella yhdessä myös tiedonhakua oppilaiden kanssa. Oppilaidenkin on hyvä huomata, että kaikkia näitä termejä ja niihin liittyviä asetuksia ei tarvitse ymmärtää kerralla, vaan niistä voi hakea tarvittaessa lisää tietoa netistä.

Keskustelkaa samalla oppilaiden kanssa siitä, millaisia huomioita heillä tulee yksityisyysasetuksista ja niiden mukauttamisesta. Onko asetusten muokkaaminen heille tuttua? Ovatko he jutelleet asetuksista kotona?

Oppilaiden kanssa voi myös pohtia sitä, millaisia yksityisyyteen liittyviä valintoja he tekevät elämässään digiympäristöjen ulkopuolella. Ovatko he päättäneet joissain tilanteissa, etteivät halua kertoa jotakin asiaa itsestään tai ystävästään eteenpäin? Samanlaisia valintoja tehdään jatkuvasti myös erilaisissa digiympäristöissä.

Ydinasiat

Vahvan ja yksilöllisen salasanan valitseminen on yksityisyytesi turvaamisen ensimmäinen askel. Lisäksi on muistettava tarkastella tilisi asetuksia säännöllisesti, pohtien, millaisia rajauksia haluat tehdä yksityisyytesi suhteen kyseisellä alustalla. Muista aina myös jutella turvallisen aikuisen kanssa näitä valintoja tehdessäsi!

Palaute

  1 min