Vanhemmille / Ole loistava netissä - perheiden työkalupakki / Suojaa salaisuutesi

Ole loistava netissä - Perheiden työkalupakki
Suojaa salaisuutesi
Tietojen, tilien ja laitteiden turvallisuus on yhtä tärkeää kuin yksityisyys.
Vahvat salasanat ja niihin liittyvät säännöt pitävät sinun ja perheesi tiedot suojattuna.Näin laitteenne, identiteettinne ja yksityisyytenne pysyvät turvassa.
Tavoitteet
Ymmärrätte, miksi digitaalinen turvallisuus on tärkeää, ja miten siitä pidetään huolta.
Opettelette luomaan vahvoja salasanoja
-
Käyttäjätunnus on nimi tai muu käyttäjätunnus, jolla kirjaudutaan omalle tilille esimerkiksi tietokoneelle tai sosiaalisen median palveluun. Käyttäjätunnuksen lisäksi kirjautumiseen tarvitaan yleensä salasana.
-
Salainen kirjainten, numeroiden ja symbolien yhdistelmä, jonka avulla voi salata tietoa tai laitteita ja päästä niihin taas käsiksi. Salasana voi olla esimerkiksi neli- tai kuusinumeroinen numerokoodi, jota käytät puhelimen tai tabletin lukitsemiseen. Se voi olla myös monimutkaisempi salasana sähköpostiin, sosiaaliseen mediaan tai pankkitiliin. Salasanan kannattaa olla helppo muistaa, mutta vaikea arvata.
-
Prosessi, joka auttaa suojaamaan tietoja (kuten netissä lähettämiäsi viestejä) ulkopuolisilta. Salaus tehdään sekoittamalla tietoja (esimerkiksi viestin sisältö) niin että ulkopuolinen ei saa siitä selvää. Moni viestipalvelu salaa sen välityksellä lähetetyt viestit automaattisesti.
-
(Kutsutaan myös kaksivaiheiseksi vahvistukseksi)
Turvaprosessi, joka lisää ylimääräisen suojaustason tiliisi tai laitteeseesi ja parantaa tietoturvaa. Kaksivaiheinen tunnistautuminen edellyttää salasanan ja käyttäjätunnuksen lisäksi jonkin muun hallussasi olevan tiedon. Tämä voi olla esimerkiksi puhelimeesi lähetettävä vahvistuskoodi. Näin mahdollisten tunkeutujien on vaikeampi päästä käsiksi tietoihisi tai laitteisiisi.
-
Henkilö, joka käyttää tietokoneita päästäkseen käsiksi muiden ihmisten tai organisaatioiden laitteisiin ja tietoihin. Hakkeri voi toimia rikollisesti ilman lupaa tai luvallisesti. Luvallinen hakkerointi voi esimerkiksi auttaa yrityksiä parantamaan omaa tietoturvaansa.
-
Tietoturva tarkoittaa digilaitteiden ja niissä olevien ohjelmistojen ja tietojen suojaamista erilaisilla toimintatavoilla ja teknologioilla.
Sanasto
Ennen kuin aloitatte
Tiesitkö, että edelleen vuonna 2021 Suomen suosituimpia salasanojaolivat ”123456” ja ”salasana”? Salasanat suojaavat turvallisuuttamme,laitteitamme, henkilöllisyyttämme ja kaikkia tietojamme. Asettamallaheikkoja salasanoja teemme pahantahtoisten hakkereiden työnhelpoksi. Siispä digiturvallisuuden kannalta on tärkeää oppia luomaanvahvoja salasanoja ja pitämään salasanat turvassa.
Parhaat vinkit, joiden avulla luoda ja ylläpitää vahvoja salasanoja
Tee salasanoista mieleenpainuvia, mutta vältä henkilökohtaisiatietoja, kuten syntymäpäiviä tai lemmikkieläinten nimiä.
Käytä isoja ja pieniä kirjaimia, erikoismerkkejä ja numeroita.
K0rv44 k1rj41m14 m3rk31llä & num3r01ill4! (Näin salasana pysyy helposti muistettavana mutta vaikeasti murrettavana).
Luo salasana, jossa on kahdeksan (tai enemmän) merkkiä - mitä pidempi, sen parempi. Monesti lauseet toimivat erinomaisesti salasanana, sillä ne ovat pitkiä mutta helppoja muistaa.
Vaihda salasanoja - älä käytä samaa salasanaa useilla eri sivustoilla ja laitteilla. Voit pienillä muutoksilla luoda samasta salasanasta eri muunnelmia eri tileille.
Käytä laitteissasi aina näytön lukituksia.
Harkitse salasanaohjelmistojen käyttöä: se voi olla sovellus tai ohjelmisto, joka muistaa lukuisat salasanasi sinun puolestasi - sinun tarvitsee muistaa vain salasanaohjelmiston salasana (useimmista selaimista tällainen ominaisuus löytyy automaattisesti.)
Hyvä huomata ennen tehtävään ryhtymistä
Suosittelemme, että luotte tehtävässä perheen kanssa harjoitussalasanan, jota ei oteta käyttöön. Miksi? Koska on hyvä myös harjoitella sitä, että salasanat ovat henkilökohtaisia eikä niitä jaeta toisten kanssa.
Lasten kanssa on hyvä kuitenkin sopia lapsen ikätason mukaisesti, mitkä lasten laitteiden salasanat ovat vanhemmilla tiedossa. Sopikaa lisäksi, millaisissa tilanteissa vanhempien on hyvä päästä laitteisiin käsiksi.
Salasanat huolehtivat, että tiettyihin laitteisiin, tileihin ja tietoihin pääsevät käsiksi vain tietyt henkilöt. Salasanat myös suojaavat muiden pilailulta, identiteettivarkauksilta ja feikkiprofiileilta.
Toimintaohjeet
01
Keksikää jokin hauska lause tai tapahtuma, joka on helppo muistaa. Se voi olla perheenne suosikkielokuva, lastenkirja, milloin ja mistä koulusta joku perheenjäsen valmistuu, lemmikin syntymäpäivä, jne.
Esimerkki: Ryhmä Hau oli paras ohjelma vuonna 2023!
02
Käytä lauseen tai otsikon joidenkin tai kaikkien sanojen ensimmäistä kirjainta.
Esimerkki: rhauopov23!
03
Vaihda osa kirjaimista numeroiksi ja osa symboleiksi.
Esimerkki: rh4u0p0v23!
04
Tee osa kirjaimista isoja ja osa pieniä kirjaimia.
Esimerkki: RH4u0p0v23!
Loistavaa - niin sitä pitää! Olette luoneet yhdessä erittäin vahvan salasanan.
Luokaa vahva salasana yhdessä
Perhetehtävä
Seuraavaksi:
Sen lisäksi, että asettaa vahvan salasanan, on salasana hyvä vaihtaa säännöllisesti ja varmistaa, että se pysyy salassa. Lähtökohta on, että omaa salasanaa ei kerrota kenellekään, ei edes perheenjäsenille.
Perheessä voi olla kuitenkin tarpeen sopia, että vanhemmilla on pääsy (ainakin nuorimpien) lasten laitteille, jolloin lasten salasanat voivat olla vanhempien tiedossa. Keskustelkaa yhdessä siitä, millaisissa tilanteissa vanhempien voi olla tarpeen päästä lasten laitteille (esim. lapsen turvallisuus on uhattuna). Muistakaa kuitenkin, että lapsen yksityisyyttä ei pitäisi vaarantaa (esim. lukemalla lapsen viestejä luvatta) ilman hyvää syytä.
Jos perheessänne jaetaan laitteita, päättäkää kuka ”omistaa” minkäkin laitteen ja siihen liittyvät salasanat, kuten pääsykoodin. Kun joku haluaa käyttää laitetta, kuten perheen tablettia, hänen on pyydettävä sovittua omistajaa avaamaan sen lukitus. Omistajan on hyvä olla joku vanhemmista. Näin vältytään mahdollisilta riidoilta tai väärinkäytöksiltä. Joillekin laitteille, kuten tietokoneelle, on mahdollista asettaa useita käyttäjiä. Tällöin jokaiselle perheenjäsenelle voi luoda oman käyttäjän, joille on omat, erilliset salasanat.
Palaute
  1 min