Vanhemmille / Ole loistava netissä - perheiden työkalupakki / On siistiä olla kiltti

Ole loistava netissä - Perheiden työkalupakki

On siistiä olla kiltti

Nykyään netissä voidaan viestiä nopeasti ja isolle yleisölle. Nettiä voi käyttää inspiroivan ja ilahduttavan tiedon jakamiseen, mutta myös ahdistavien sisältöjen levittämiseen ja vihamieliseen kommentointiin.

Netti ei tee ero inhottavien ja mukavien sisältöjen välillä. Onneksi me ihmiset voimme valita toimia ystävällisesti ja taistella nettikiusaamista vastaan!

Tavoitteet

  • Määrittelette, miten perheessänne kannustetaan kohtelemaan toisia ihmisiä.

  • Ymmärrätte, miltä positiivisuus näyttää ja miten sitä voi ilmaista digiympäristöissä, kuten netissä ja sovelluksissa.

  • Tunnistatte tilanteet, joissa on parempi odottaa kasvokkain tapahtuvaa viestintää sen sijaan, että viestittelee netissä tai somessa. Ja tilanteet, joissa kannattaa pyytää apua turvalliselta aikuiselta.

Sanasto

  • Tarkoituksellisesti ilkeä käyttäytyminen, joka yleensä toistuu. Kohteena olevan henkilön on usein vaikea puolustautua.

  • Kiusaamista, joka tapahtuu netissä, kuten sosiaalisessa mediassa tai peleissä. Se voi olla toisen nimittelyä, pilkkaamista, viestiryhmistä ulkopuolelle jättämistä, nolaamista syrjintää, uhkailua, kiristämistä, valheellisen tiedon levittämistä tai ilkeää kommentointia.

  • Häirintä on toistuvaa häiritsevää käyttäytymistä toista ihmistä kohtaan. Se kohdistuu usein johonkin häirinnän kohteen ominaisuuteen, kuten sukupuoleen tai alkuperään. Häirintää on esimerkiksi häiriköinti, uhkailu, väijyminen, ärsyttäminen, pelottelu, kiusaaminen jne. Häirintää esiintyy myös netissä.

  • Henkilö, joka häiritsee tai kiusaa toista henkilöä.

  • Henkilö, jota kiusataan, ahdistellaan tai häiritään. Voidaan kutsua myös uhriksi.

  • (Kutsutaan myös hiljaiseksi hyväksyjäksi)

    Häirinnän tai kiusaamisen todistaja, joka tunnistaa tilanteen, mutta ei puutu asiaan, joko omasta tahdostaan tai sen takia, ettei uskalla.

  • Häirinnän tai kiusaamisen silminnäkijä, joka puolustaa kiusattua yksityisesti tai julkisesti. Puolustaja voi myös yrittää puuttua tilanteeseen ja/tai ilmoittaa siitä eteenpäin.

  • (Tai blokkaaminen, esto)

    Sosiaalisen median sovelluksissa on mahdollista estää eli ”blokata” toinen käyttäjä. Blokkaus lopettaa kaiken vuorovaikutuksen toisen käyttäjän kanssa; estää häntä pääsemästä profiiliisi, lähettämästä sinulle viestejä ja näkemästä viestejäsi. Blokattu henkilö ei saa ilmoitusta estosta. Tämä lopettaa tehokkaasti epätoivotun yhteydenpidon sovelluksessa, mutta ei välttämättä lopeta itse häirintää. Kiusaaja voikin estosta huolimatta tehdä haitallista sisältöä, vaikka kiusattu ei näkisikään sitä sovelluksessa.

  • Tapa lopettaa tietyn käyttäjän julkaisujen, viestien, kommenttien jne. näkyminen sosiaalisen median syötteessäsi. Käyttäjän voi mykistää, jos toisen toiminta on mielestäsi häiritsevää. Mykistäminen on vähemmän "lopullinen" toimenpide kuin estäminen, eikä mykistetty käyttäjä saa tietoa siitä, että hänet on mykistetty. Sinun julkaisusi, viestisi ja kommenttisi näkyvät kuitenkin mykistetyn käyttäjän syötteessä normaalisti. Kiusaamistilanteissa voi olla tehokkaampaa estää kiusaaja kokonaan.

  • Sosiaalisessa mediassa tehdyt julkaisut tai kommentit, jotka pyrkivät tarkoituksella loukkaamaan, häiritsemään tai provosoimaan muita käyttäjiä synnyttämällä vahvoja tunnereaktioita.

  • (Tai raportointi)

    Sosiaalisen median sovellusten työkalu, jota voi käyttää häirinnän, kiusaamisen, uhkailun, haitallisen sisällön tai muun sääntöjä rikkovan toiminnan ilmiantamiseen tai raportoimiseen ylläpidolle.

Ennen kuin aloitatte

Kun joku perheestä mokaa (ja mokaaminen on yllättävän helppoa), perheenjäsenet ovat usein niitä, jotka ymmärtävät, antavat anteeksi ja auttavat toisiaan oppimaan virheistä. Ei siis ole parempaa paikkaa harjoitella toisia huomioivaa ja positiivista nettikäyttäytymistä kuin yhdessä perheen kesken. Perheenjäsenet voivat auttaa puuttumaan inhottavaan käytökseen netissä. He voivat keksiä tapoja tukea tai puolustaa ilkeän käytöksen kohteeksi joutunutta. Perhe on tärkeä tuki myös silloin, jos itseä kiusataan tai näkee inhottavia sisältöjä netissä.

Keskustelkaa, miten perheessänne kohdellaan toisia ihmisiä. Miettikää, millainen käyttäytyminen on toisia huomioivaa ja ystävällistä ja millaisilla teoilla on positiivisia seurauksia.  Perheillä on tärkeä rooli vahvistaa toisia huomioivaa käytöstä: perheissä voidaan näyttää esimerkkiä siitä, mitä tarkoittaa ”kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan”. Miettikää yhdessä, miltä tällainen käyttäytyminen näyttäisi digiympäristöissä, kuten somessa tai peleissä; millaisia tekstejä, viestejä, kommentteja, kuvia tai videoita siihen liittyy.

Voitte käyttää keskustelun tukena alun sanastoa. Se auttaa ymmärtämään positiivista ja negatiivista käyttäytymistä. Voitte myös havainnollistaa viestien ja muun digiviestimisen vaikutusta tehtävän avulla –ehkä huomaatte, miten nopeasti kirjoitetut, harmittomatkin viestit voivat muuttaa matkalla muotoaan.

Perhetehtävä

Sävytettyjä viestejä

Tämän tehtävän avulla voitte perheen kesken miettiä, miten äänensävy vaikuttaa viesteihimme

01

Ota kaksi tai useampi perheenjäsenten puhelinta. Avaa jokin kaikkien käyttämä viestisovellus ja aloita kahden perheenjäsenen välinen keskustelu. Kyse voi olla todellisesta tai keksitystä tilanteesta. Voitte esimerkiksi keskustella viikonlopun suunnitelmista, jostakin koulussa tapahtuneesta tai muusta arkipäiväisestä asiasta.

02

Lukekaa keskustelu ääneen erityisen iloisella äänensävyllä.

03

Keskustelkaa yhdessä siitä, mitä jokainen huomasi, kun kuunteli keskustelua:

  • Miltä sinusta tuntui, kun kuulit keskustelun tällaisella äänensävyllä?

  • Mitä joku perheesi ulkopuolinen ajattelisi tai tuntisi, jos kuulisi sen?

  • Mitkä sanavalinnat tai emojit korostivat viestin sävyä? Pohtikaa yhdessä, mitä muita ajatuksia teille heräsi.

04

Seuraavaksi lukekaa keskustelu ääneen vihaisella äänensävyllä. Mitä ajatuksia kuulemanne herättää? Mitä sanavalintoja, emojia tai muuta sisältöä viestissä voisi muotoilla uusiksi, jotta viestien sävy muuttuisi? Pohtikaa yhdessä, mitä muita ajatuksia teille heräsi.

05

Keskustelkaa yhdessä, miten vastaanottajan mielentila voi vaikuttaa viestin sävyyn. Voitte myös pohtia, millaisin keinoin viestin lähettäjä voi korostaa sitä viestin sävyä, jota on viestiä lähettäessään tarkoittanut; voiko viestin sävyä korostaa esimerkiksi käyttämällä sopivia emojia, gifejä tai sopivampia sanavalintoja?

Sävyllä on väliä

Tekstin tai viestin sävy tarkoittaa tunnetta, joka herää viestinvastaanottajassa. Sävy ja siitä aiheutuva tunne voi olla neutraali,positiivinen tai negatiivinen – esimerkiksi ilo tai suru. Perheen keskenviestejä lähetetään monesti suuria määriä eri sovelluksissa. Aina eivälttämättä ajattele, miten oma viesti tai kommentti voi vaikuttaa senvastaanottajaan. Joskus viestin vastaanottaja voi tulkita viestin hyvineri tavalla kuin lähettäjä on tarkoittanut. Tekstiä sisältävien viestienlisäksi gifejä, meemejä ja emojeja on erityisen helppo tulkita monellaeri tavalla – ja niinpä on usein vaikea ennakoida, millaisen tunteenomalla viestillä voi tahtomattaankin välittää

Perhetehtävä

Avataan keskustelu

Kysymyksiä ilmapiiristä yleisesti

  • Ovatko koulun oppilaat mukavia toisilleen (koulussa tai netissä)?

  • Kertoisitko minulle, jos joku kohtelisi sinua inhottavasti? (Jos et, miksi et?)

  • Jos olet nähnyt, että jollekin toiselle ollaan ilkeitä, miltä se sinusta tuntui?

Jutelkaa perheen kesken koulun (ja netin) ilmapiiristä ja lasten kaverisuhteista

Voitte napata tästä teille sopivia kysymyksiä keskustelun tueksi.

Kysymyksiä kiusaamistilanteista

  • Oletko koskaan nähnyt jonkun olevan ilkeä tai inhottava toista kohtaan (koulussa tai netissä)? Onko tätä tapahtunut usein tai pitkän aikaa?

  • Onko kyseessä ollut sinulle tuttuja oppilaita?

  • Tapahtuiko se netissä? Olen kuullut, että inhottavat käyttäjät voi mykistää tai estää - olisiko siitä apua? Jos ei, kertoisitko miksi? Jos kyllä, voisitko näyttää, miten se tehdään?

  • Tiedäthän, että jos joku, joka näkee ilkeyksiä netissä, jakaa ne muiden kanssa, se voi pahentaa asioita, eikö niin?

Kysymyksiä kiusaamiseen puuttumisesta

  • Jos olet nähnyt jotakin kiusattavan, miten toimit tilanteessa?

  • Jos et tehnyt mitään, toivotko, että olisit tehnyt jotain?

  • Olisiko sinusta mukava auttaa kaveria, jolle ollaan ilkeitä netissä?

  • Mitä tekisit nyt, jos se tapahtuisi uudelleen?

  • Toivoisitko, että joku tekisi samoin, jos sinua kiusattaisi?

  • Miten kaveria voisi auttaa? Voisiko kaverille kommentoida tai kirjoittaa jotakin kivaa? Voisiko muitakin oppilaita pyytää olemaan kaverin tukena?

  • Voisitko auttaa kiusattua olemalla ystävällinen hänelle tai vain kuuntelemalla hänen harmiaan?

  • Olisiko tarpeen kertoa jollekulle luotettavalle aikuiselle, kuten opettajalle?

  • Joskus puolustajana oleminen tarkoittaa vain sitä, että olet ystävällinen kiusatulle - kuuntelet häntä ja olet hänen tukenaan. Joissain tilanteissa on kuitenkin hyvä saada ulkopuolista apua. Kiusaamistilanteista kannattaa aina kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, kuten omalle vanhemmalle tai opettajalle.

Palaute

  1 min