Vanhemmille / Ole loistava netissä - perheiden työkalupakki / Älä lankea feikkiin

Ole loistava netissä - Perheiden työkalupakki
Älä lankea feikkiin
On tärkeää auttaa lapsia ymmärtämään, että kaikki mitä he näkevät netissä ei aina ole totta, todellista tai luotettavaa.
Digiturvallisuutta vahvistaa taito selvittää, mikä netissä on aitoa ja mikä feikkiä.
Tavoitteet
Ymmärrätte, että vaikka jokin asia on netissä, se ei tarkoita, että se olisi totta.
Opitte, miten tiedonhaku toimii netissä ja miksi on tärkeää käyttää kriittistä ajattelua, kun etsii tietoa tai muuta sisältöä netistä.
Arvioitte netin hakutulosten, verkkosivustojen ja muiden tietolähteiden luotettavuutta ja tunnistatte valppaasti mikä on väärää tietoa, valeuutisia tai manipulointia
Sanasto
-
Ohjelma, joka etsii ja tunnistaa tietomassasta sellaista tietoa, joka vastaa hakukonetta käyttäneen tiedonhaun tarpeeseen.
-
Luettelo niistä verkkosivustoista ja tiedoista, jotka hakukone esittää vastauksena hakukoneella tehtyyn tiedonhakuun.
-
eng. safe search
Toiminto, jonka vanhemmat voivat ottaa käyttöön suodattaakseen hakutuloksista epäasialliset sisällöt lapsia varten. Turvallinen haku voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä milloin tahansa.
-
Misinformaatiolla tarkoitetaan väärää, valheellista, harhaanjohtavaa tai epätarkkaa tietoa, jota kuka tahansa meistä voi vahingossa levittää netissä ja somessa.
-
Misinformaatiota (ks. edellä), jonka tarkoituksena on tahallisesti johtaa ihmisiä harhaan tai pettää heitä. Disinformaatiota voi olla esimerkiksi poliittinen propaganda.
Ennen kuin aloitatte
Tiedonhaku netissä on nykyään tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Jo pienet lapset hakevat tietoa netistä tai sosiaalisesta mediasta. Tiedonhausta ja sen luotettavuudesta onkin hyvä jutella jo varhain koko perheen kesken.
Hakutulosten ja hakukoneiden toiminnan kriittisen tarkastelun taito on yksi digiturvallisuuden perustaidoista. Tätä taitoa perheenjäsenet voivat harjoitella yhdessä.
Mikä on "haku"?
Netistä voi etsiä tietoa käyttämällä hakukonetta, joka järjestää tiedot valmiiksi. Tämä helpottaa ja nopeuttaa halutun tiedon löytämistä. Myös sosiaalisessa mediassa on mahdollista hakea tietoa. Sosiaalisen median palvelut ovatkin myös eräänlaisia hakukoneita.
Useimmissa digilaitteissa on tänä päivänä mahdollisuus etsiä tietoa. Laitteilla ei kuitenkaan ole kykyä kertoa meille mikä on totta ja mikä ei – omat aivomme ovat edelleen paras työkalu arvioida tiedon luotettavuutta. Näitä netin "faktantarkistuksen" lihaksiamme täytyy kuitenkin vahvistaa harjoittelemalla.
Tutustu sanastoon ja sen jälkeiseen tehtävään - se auttaa koko perhettänne tulemaan valppaiksi ja turvallisiksi tiedonhakijoiksi netissä!
Perhetehtävä
Älykkäiksi tiedonhakijoiksi
Toimintaohjeet
01
Istukaa perheenä yhdessä alas tabletin tai tietokoneen ääreen (älypuhelinkin voi toimia – puhelimesta voi olla vain vaikeampi nähdä näyttöä yhdessä) ja siirry käyttämänne hakukoneen etusivulle.
02
Koska etsitte tietoa yhdessä lasten kanssa, tarkista, että turvallinen haku -toiminto on käytössä. (Se löytyy yleensä hakukoneen asetuksista, englanniksi se löytyy usein termillä ”safe search”.)
03
Valitkaa yhdessä kiinnostava aihe, josta haette tietoa. Se voi olla esimerkiksi lapsen lempparimuusikko, tai koko perheen suosikkiharrastus.
04
Tutkikaa hakukoneen tarjoamia tuloksia: sekä heti ensimmäisiä tuloksia että useita sivuja myöhemmin näytettäviä tuloksia.
Pohtikaa yhdessä seuraavia kysymyksiä
Miten tulokset eroavat toisistaan? Löytyykö tuoreempia julkaisuja tai jo vuosia vanhoja sisältöjä? Onko osa tuloksista ”sponsoroituja” eli mainoksia? Onko joitakin tuloksia, joita ette klikkaisi? Miksi?
Mitä voitte päätellä tiedon luotettavuudesta? Miksi?
Onko löydetty tieto tai sivusto vahvasti kantaa ottava?
Onko kyseessä fakta vai mielipide? Mihin sivulla oleva tieto perustuu?
Mistä voitte löytää lisää tietoa sivuston takana olevasta toimijasta? (Esim. sivun ”Tietoa meistä” -osio. Sivustosta voi hakea lisätietoa myös hakukoneen avulla!)
Pohtikaa myös millaisissa arkisissa tilanteissa lähdekriittisyyttä on hyvä käyttää.
Voitte keksiä myös omia kysymyksiä. Kysymysten kysyminen harjoittaa kriittistä medialukutaitoa, joka on digiturvallisuuden tärkeä taito!
Palaute
  1 min