Vanhemmille / Ole loistava netissä - perheiden työkalupakki / Mieti, ennen kuin jaat

Ole loistava netissä - Perheiden työkalupakki

Mieti, ennen kuin jaat

Tieto leviää netissä nopeasti. Ilman huolellista harkintaa voimme joutua tilanteisiin, joilla voi olla ikäviä seurauksia.

Mikä avuksi? Opetellaan yhdessä, miten ja mitä voimme jakaa tutuille ja mitä tuntemattomille.

Tavoitteet

  • Ymmärrätte, minkälaista tietoa voidaan jakaa ja mitä on syytä pitää yksityisenä - tai vain perheen sisällä.

  • Keskustelette perheenä siitä, miten lapset voivat toimia, kun he pohtivat mitä jakaa ja kenen kanssa.

  • Opitte katsomaan yksityisyyttä eri näkökulmista

Sanasto

  • Tarkoitetaan yleensä sen hallinnoimista, mitä jaat itsestäsi tai muista netissä, somessa, peleissä tai muissa digiympäristöissä. Yksityisyyteen vaikuttaa myös, kuka voi nähdä ja jakaa tietojasi eteenpäin

  • Tieto, josta sinut voidaan tunnistaa. Tällaisia arkaluonteisia tietoja ovat esimerkiksi nimi, kotiosoite, puhelinnumero, henkilötunnus, sähköpostiosoite jne. Mieti tarkkaan, ennen kuin jaat tällaisia tietoja netissä.

  • Liiallisessa jakamisessa on kyse siitä, että jaat henkilökohtaisia (tai vain liikaa) tietoja itsestäsi tai muista ihmisistä netissä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai nettikeskusteluissa.

  • Minkä tahansa digitaalisen laitteen, sovelluksen, verkkosivuston tai palvelun paikka, jossa voit määritellä tai säätää sitä, mitä tietoja sinusta kerätään ja mitkä tiedot näkyvät muille.

  • Digitaalisella jalanjäljellä tarkoitetaan kaikkia niitä tietoja, joita sinusta on löydettävissä netissä. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa valokuvista, äänistä, videoista ja teksteistä aina sosiaalisen median ”tykkäyksiin”, kommentteihin ja jakoihin. Aivan kuten ulkona kävellessäsi askeleesi jättävät jälkiä maahan, myös kaikki toimintasi netissä jättää jäljen.

Ennen kuin aloitatte

Yksityisyytemme netissä riippuu paljon siitä, mitä tietoja me jaamme ja mitä emme jaa itsestämme ja läheisistämme - erityisesti sosiaalisessa mediassa. On tärkeää, että lapsikin oppii, mitä saa ja mitä ei saa jakaa netissä. Tämä taito kehittyy harjoittelun myötä, ja mikäpä sen parempi paikka aloittaa, kuin koti.

Yksityisyyttä ja siihen liittyviä asioita voi pohtia vaikkapa perheen yhteisten asioiden näkökulmasta: kaikissa perheissä on asioita, joita jaetaan sisäisesti (eli vain perheenjäsenten kanssa) ja ulkoisesti (perheen ulkopuolisten ihmisten kanssa).

 

Jakaminen perheen kanssa

Monissa perheissä on tapana antaa vanhempien digilaitteita lapsille lainaan. Näin lapset voivat etsiä tietoa, jutella sukulaisten kanssa, pelata pelejä tai katsoa videoita. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mitä kaikkea jakaa, kun digilaitteita lainaa toisille.

Jos annat lapsen käyttää digilaitettasi, hän voi päästä käsiksi myös laitteen asetuksiin, yhteystietoihin, salasanoihin ja luottokorttitietoihin. Lapsi saattaa ladata laitteelle sinulle tuntemattomia sovelluksia tai rekisteröityä tietämättäsi maksullisiinkin palveluihin.

Kun jaat laitetta toiselle, saatat myös jakaa laitteen pääsykoodin tai salasanan. Hyvä nyrkkisääntö on, ettei omien laitteiden, sovellusten tai palvelujen salasanoja kerrota kenellekään – ei edes perheenjäsenille. Perheen kesken on kuitenkin hyvä keskustella ja sopia tilanteista, joissa vanhempien on hyvä tietää lasten laitteiden salasanat. Mitä nuorempi lapsi, sen tärkeämpää on, että vanhempi pääsee tarvittaessa lapsen laitteelle – erityisesti tilanteessa, jossa lapsi voi olla vaarassa.

Tästä työkalupakista saatte lisää tietoa yksityisyydestä sekä erilaisten tietojen jakamisesta. Tiedon avulla voitte päättää yhdessä yksityisyyttä tukevista toimintatavoista, jotka sopivat juuri teidän perheellenne.

Jakaminen perheen ulkopuolella

Digiympäristöt, kuten netti, some, pelit ja sovellukset ovat nykyään iso osa elämäämme. Kuten muissakin arjen ympäristöissä, säilytämme digiympäristöissä henkilökohtaisia tai perhettämme koskevia tietoja, joita perheen ulkopuolisten ihmisten ei tarvitse tietää. Tämä ei koske vain salasanoja ja osoitteita, vaan myös muita tietoja – kuten milloin ja minne olette lähdössä lomareissulle tai kenelle sukulaisista on tulossa perheenlisäystä.

Tutustukaa yhdessä Mieti, ennen kuin jaat -osion sanastoon sekä neljään yksityisyyttä käsittelevään kuvitteelliseen tilanteeseen. Tehtävien avulla pääsette koko perheen kanssa harjoittelemaan, mitä kannattaa (ja mitä ei kannata) jakaa netissä.

Perhetehtävä

Kuvitteelliset tilanteet yksityisyydestä:

Miten sinä toimisit?

Tilanne 1

Tilanne 1: Matka isovanhempien luokse

Olette lasten kanssa todella innoissanne isovanhempien luo suunnitellusta matkasta. Yksi lapsistasi julkaisee puhelimellasi kuvan isovanhemmista sosiaalisen median profiiliisi. Hän kertoo julkaisussa, milloin olette menossa ja minne. Hän lisää julkaisuun kuvia ja ”merkitsee” siihen kaikki, myös isovanhempanne.

Miten toimisit?

  • Käsket lasta poistamaan julkaisun. Selität myös, ettei ole fiksua julkaista lomapäiviä ja -paikkoja sosiaalisessa mediassa. Muuten kerrotte käytännössä ”koko maailmalle”, ettei kukaan ole kotona lomamatkan aikana.

  • Kysyt lapselta, onko hän saanut isovanhemmiltaan luvan julkaista näitä kuvia ja merkitä heidät sosiaalisessa mediassa.

  • Muistutat lapsia aina kysymään luvan kaikilta, joista he ottavat kuvia tai jotka he mainitsevat netissä, ennen kuin julkaisevat heistä mitään.

  • Kerrot lapsille, että he voivat aina tulla kysymään sinulta, jos eivät ole varmoja, voivatko jakaa jotain netissä.

Ohjeita vanhemmille

Kaikki nämä ovat asioita, joista on hyvä puhua perheen kesken. On hyvä jutella siitä, ettei ole fiksua ilmoittaa maailmalle, että koti on tyhjä tiettynä ajanjaksona. Lisäksi lasten on tärkeää ymmärtää, että jokaisella meistä on erilaisia mieltymyksiä sen suhteen, mitä meistä jaetaan julkisesti – siksi on aina tärkeä kysyä, ennen kuin jakaa toisista tietoa netissä.

Tilanne 2

Tilanne 2: Iloisia uutisia

Siskosi on juuri ilmoittanut perheellesi olevansa raskaana, ja lapsesi ovat innoissaan uudesta pienestä serkusta. Yksi lapsistasi julkaisee tietämättäsi kuvan sosiaalisessa mediassa siskostasi ja hänen puolisostaan, kertoen tulevasta perheenlisäyksestä. Kuulet tästä vasta, kun saat viestin siskoltasi: "Hei, mistä äiti ja isä tietävät, että olen raskaana? En ollut kertonut heille vielä!".

Miten toimisit?

  • Keskustelet lastesi kanssa siitä, että vauvan saaminen on ihanaa, mutta myös hyvin henkilökohtaista tietoa. Tiedät, että lapsesi ovat innoissaan, mutta raskaana oleva saa itse päättää, milloin, miten ja kenen kanssa hän jakaa uutisen.

  • Kerrot lapsellesi, että tiedät, ettei hän tarkoittanut mitään pahaa. Hänen on kuitenkin poistettava julkaisu heti ja pyydettävä siskoltasi anteeksi hänestä ilman lupaa tehtyä julkaisua.

  • Keskustelette erilaisista asioista ja tiedoista, joita saa ja joita on sopivaa jakaa – sosiaalisessa mediassa, lähipiirin kesken tai sukulaisten ja ystävien kanssa.  Voitte keksiä yhdessä erilaisia esimerkkejä tällaisista asioista.

Ohjeita vanhemmille

Teidän ei tarvitse käsitellä kaikkea kerralla. Voitte ottaa asioita puheeksi, jos ja kun sopivia tilanteita tulee vastaan arjessa. Lasten kanssa on hyvä jutella pienissä erissä, jotta yksityisyyteen ja erilaisten tietojen jakamiseen liittyvät tiedot ja taidot on helpompi oppia. Saatatte myös huomata, että oman ja toisten yksityisyyden kunnioittaminen on aika samanlaista digiympäristöissä kuin muissakin arjen ympäristöissä: tiettyjä asioita voi jakaa suuremmalle joukolle, kun taas toiset asiat on hyvä pitää vain pienemmän piirin tiedossa.

Tilanne 3

Tilanne 3: Pelejä ruoka-aikaan

Olet laittamassa päivällistä.  Alakouluikäinen lapsesi kertoo saaneensa läksynsä valmiiksi ja "haluaa kuollakseen pelata yhtä peliä", jota hänen kaverinsa kehuvat. Hän toivoo kovasti, että annat hänen ladata pelin tabletillesi, jotta hän pääsee kokeilemaan sitä.

Miten toimisit?

  • Olet laatinut vankat perussäännöt hetkille, jolloin lapsesi lainaa tablettiasi. Sääntöjä voi olla esimerkiksi, ettei laitteelle saa vaihtaa salasanoja tai ladata sovelluksia ilman lupaasi. Hän ei ole koskaan rikkonut yhteisiä sääntöjä, joten sanot, että hän voi ladata pelin tabletille ja pelata sitä.

  • Et ole varma, onko juuri kyseinen peli lapsellesi sopiva. Tästä syystä kerrot, että hän voi ladata pelin, mutta hänen on odotettava päivälliseen saakka. Näin voit ensin tarkistaa pelin ja varmistaa, että se sopii hänelle (ja on ikärajaltaan sopiva!)

  • Mielestäsi on ihan ok, että lapsesi lataa uuden pelin. Et kuitenkaan halua, että lapsesi tietää tablettisi pääsykoodin. Pyydät siis häntä tuomaan tabletin, jotta voit avata sen hänelle.

  • Lapsesi tietää salasanasi, mutta haluat lisätietoja pelistä. Pyydät lastasi odottamaan päivälliseen saakka. Sovitte, että hän keksii jotain muuta tekemistä siihen asti.

Ohjeita vanhemmille

Tilanteeseen sopiva toimintatapa riippuu täysin perheestänne sekä netin ja laitteiden käytön säännöistä, joista olette sopineet. Jos ette ole vielä laatineet yhteisiä sääntöjä salasanoista, laitteiden yhteiskäytöstä, sovellusten lataamisesta ja pelaamisesta, tehkää niin. Keskustelkaa asiasta ja luokaa perheellenne omat ’digisäännöt’. Voitte käyttää tätä varten Pelastakaa Lasten Perheen Digisopimusta.

Tilanne 4

Tilanne 4: Harmillisia paljastuksia

Lapsesi kertoo, että eräs oppilas samalta luokalta julkaisi sosiaalisessa mediassa lapsesi parhaasta ystävästä tietoa, jonka oli tarkoitus pysyä salaisuutena. Lapsesi ystävää nolottaa kovasti ja lapsesi on todella surullinen ystävänsä puolesta.

Miten toimisit?

  • Keskustelette tilanteesta koko perheen kesken. Pohditte yhdessä mitä "yksityisyys" tarkoittaa jokaisen perheenjäsenen mielestä sekä netissä että sen ulkopuolella. Mietitte myös, miksi on tärkeää kunnioittaa muiden ihmisten yksityisyyttä yhtä paljon kuin omaa yksityisyyttämme.

  • Ehdotat lapsellesi, että hän voisi rohkaista ystäväänsä. Ystävä voisi pyytää luokkatoveria poistamaan julkaisun sosiaalisesta mediasta.

  • Kokeilet molempia edellä mainituista.

Ohjeita vanhemmille

Molemmat yllä mainitut toimintatavat ovat hyviä ja niitä kannattaa kokeilla. Voimme jokainen oppia tärkeitä elämän opetuksia digiympäristöissä, kuten netissä tai sosiaalisessa mediassa. Harmilliset tilanteet voidaan muuttaa mahdollisuuksiksi pohtia erilaisia toimintatapoja. Näin voidaan oppia tärkeitä digiturvallisuuden tietoja ja taitoja.

Palaute

  1 min